Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani lƵunaosa.

Suusõnaline traditsioon - Hariduseline olukord vanemast ajast peale - Paju kool Sürgaveres

Sürgaveres Pajul olnud 1840. aastatel koolmeistriks David Johanson. Lapsi olnud koolis 12–13. Jõuluks saanud need lapsed lahti, kes juba lugeda osanud. Laulu õpitud nootide järgi, mis seinatahvlile kirjutatud. Koolis õpetud 10 käsku, 7 palvet ja 3 peatükki selgeks. Koolitoas olnud suur laud akna all, kahel pool lauda asunud kaks pinki, milledel ühel pool poisid ja teisel pool tüdrukud istunud. Koolituba olnud väga väike. Koolilastel olnud ka sahver, kus leivakotid ja magamiskotid seisnud. Koolmeistril olnud omal koolimajas kaks pisikest kammert.
EKLA, f 199, m 23, 133/4 (III-8) < Suure-Jaani khk., Sürgavere v., Keremi k., Tolli t. - Alfred Rästas < Ann Tolling, 96 a. (1926)